zaterdag 5 januari 2013

Terschelling zomer 2012

Inderdaad, een blog is iets actueels, dus bijwerken na ruim een half jaar is best 'n uitdaging.

Over het algemeen een wat nattere vakantie
maar de zon liet zich toch ook wel zien.

Opvallend veel forse doubletten van Portugese oester op het strand, aanvankelijk mijn hoofd gebroken over de manier waarop die daar terecht hebben kunnen komen. Achteraf blijkt het zo voor de handliggend, in de winter heeft zich flink ijs gevormd aan de wadzijde op de oesterbanken, die schotsen zijn later losgekomen en hebben zich door het zeegat naar het strand verplaatst, inclusief aangevroren oesters.

Vondsten waren er ook, bijvoorbeeld deze viskist die tegen de duintjes van de dwergsterntjes op het meest westelijke puntje van de Noordsvaarder was gespoeld.

Diezelfde wandeling op de NW-punt een Artimisschelp (Dosinia) gevonden, tussen de hoog- en laagwaterlijn zoals in Schelpen van de Waddeneilanden staat, zouden die schelpen dat lezen?  Wat meer naar de banken een gestrande zandspiering aangetroffen. Omdat het laag water was lagen de banken mooi droog en waren er aan de strandzijde meerdere kommen met rustig water waarin het goed toeven was voor de boksertjes (Diogenes pugilator)



Op de laatste dag nog enkele aardige vondsten bij paal 16-17 namelijk een Ruwe schaalhoren (Patella ulyssiponensis), een vrij grote penhoren en een beschadigde eierschelp (Gastrana fragilis) op de plek waar je die mag verwachten, hoog op het strand.
1 hokje = 1 cm




Geen opmerkingen:

Een reactie posten