vrijdag 6 januari 2017

Terschelling winter 2016-2017


( in opbouw, dus er kunnen nog foto's ontbreken of rommelig in de tekst geplaatst zijn)

Dit keer de allerlaatste dag aangekomen

Zaterdag 31-12

Zondag 1 januari 2017
Al eerder berichten gezien van massale stranding van zeesterren, zeeëgels en mollusken langs de kust van Noord-Holland.
Hier wat eerste impressies van Terschelling met naast de "normale" aantallen van Ensis, heel veel Spisula en ook Lutraria. Van de laatste ook veel juveniele exemplaren, daar houd ik het tenminste op.
Ook veel krabben, riemwier, apenhaar en veenbrokken.

Maandag 2 januari
De waarnemingen van vandaag ( wind uit het noorden).
Op de eerste foto doubletten van oa Lutraria lutraria (groot en klein), Donax vittatus, Spirula solida, Spisula subtruncata en natuurlijk Ensis leei.
De tweede foto toont links van boven naar beneden een doublet van Spisula solida en 2x Mactra stultorum plistoneerlandica. Rechts van boven naar beneden 2x Acanthocardia echinata en A. paucicostata

Dinsdag 3 januari
Vandaag waren de omstandigheden wat minder aanlokkelijk. Gevoelstemperatuur tussen 1 en 2 graden bij een windkracht 5 uit het W tot WNW. Gelopen vanaf het Kapitein Rob-duin, zeg maar Paal 19, tot de duinovergang waar in de zomer de SBB-post staat, Paal 22.2, Heen ging uiteraard "voor de wind", maar terug nam behalve het tij ook het zicht voor een brildager als ik snel af.
Met zo'n wind raakt de vloedlijn snel overstoven en aanvankelijk zag het niet echt spannend uit. Maar als... je goed kijkt valt er altijd wat te zien. De foto's van kleine exemplaren van Aequipecten opercularis (wijde mantel) aan de onderzijde van een jerrycan zijn helaas niet toonbaar.




Op de overzichtsfoto aan de linkerzijde de bekende fossiele tweekleppige soorten: 5x Acanthocardia tuberculata, Venerupsis aurea scenescens, Mactra stultorum plistoneerlandica.
Verder Mya truncata en Ensis siliqua (= maatvoerder 154 mm). Aan de rechterzijde grove exemplaren van Buccinum undatum, een tijd geleden dat er zo veel wulken te vinden waren.






En welicht de vondst van het jaar, beetje voorbarig ;-) , een fraaie noordhoren, Neptunea antiqua; die verdient natuurlijk een eigen foto.






Woensdag 4 januari
Woensdag eiste de zee met veel geweld vrijwel het gehele strand voor zich op. Wind NW tot N met kracht 6 met flinke windstoten als er een kort buitje overkwam. Het enige waar we mee thuiskwamen was een frisse neus.

Donderdag 5 januari
Vandaag een stuk frisser en rustiger (wind NO 4 of minder) en een flinke strandwandeling gemaakt; van Paal 22.2 tot aan het Amelander Gat en terug. De vloedlijn was bezaaid met plukken helm die van de afgekalfde duinen kwamen.

Wat vondsten betreft was het "restjesdag". Een wit uitgeslagen Mactra glauca, zo fragiel dat het de vraag is of die de zolder gaat halen.
Een driekwart Cerastoderma glaucum, recent en dunschalig, naast die typische wat lompe C. edule van de oostelijke helft van het eiland. Een hele fraaie Acanthocardia echinata met er naast bijna een halve A. aculeata; soms moet je met weinig tevreden zijn.

Vrijdag 6 januari

The cruel sea
vandaag er pas laat op uit gegaan na berichten dat er veel "levend materiaal" op het strand te vinden was. Dat moet je uiteraard primair waarnemen .... maar het was KOUD.

Ook nu weer veel Spisula's en Ensis en verder verschillende soorten zeesterren en vissen die het geweld van de afgelopen dagen niet overleefd hebben.

Hierboven een rode mul Mullus surmuletus, die de weg naar huis helaas niet gevonden had.
Te midden van dat massagraf veel zeesterren. Helemaal bovenin de foto links 2 of 3 x gewone slangster (Ophiura ophiura), midden links 1x gewone zeester (Asterias rubens) en verder 4x kleine kamster (Astropecten irregularis).

De linker schaar van Homarus gammarus, Zeekreeft, met die typische blauwe kleur. Mooie doubletten van Aequipecten opercularis met inhoud en ook verse Lutraria lutraria.



Tenslotte een charmant klein exemplaar van Mactra stultorum en er naast een bijzonderheidje voor Terschelling : Polititapes rhomboides, Nederlandse naam gevlamde tapijtschelp.







Zaterdag 7 januari
Van Kaap Hoorn naar Heartbreak Hotel gewandeld Nog meer mantels en een stukje riemwier


Zondag 8 januari
Gasten weggebracht en maar direct een rondje westom gemaakt. Via het pad door de duinen bij paal 3 het duin overgestoken.
 
Dit is wakame een van oorsprong Japanse soort die sinds enkele jaren in de jachthaven van West-Terschelling voorkomt.

Maandag 9 januari

zeer nevelig nat geregend na strandbezoek oost van Heartbreak Hotel

Maar toch wat leuke vondsten

Dinsdag 10 januari

Met Gerrit in de "jeep" er op uit. Een beetje van hot naar her gecruist


Verder wel op de foto maar niet in de collectie: een fluwelen zwemkrab Necora puber, geen alledaags vondst


Woensdag 11 januari

De storm had zo'n beetje het hele strand schoongeveegd.
penhorens

Donderdag 12 januari

Van Heartbreak Hotel naar paal 14 gewandeld over een vrijwel leeg strand











Geen opmerkingen:

Een reactie posten