Van Heartbreak Hotel tot Paal 20.200, dat hele hoge duin, gewandeld bij laag water en wind uit ZW 4. Het strand vertoonde als gevolg van voorgaand hoog hoogwater weinig relief. Alleen direct ten oosten van het paviljoen iets van een bank waar water achter stond, verder eigenlijk uitgesproken vlak van branding tot duinvoet. Langs de waterlijn weinig te beleven en alles in lage aantallen; kokkels, spisula's, scheermessen, een enkel zaagje, hier en daar een venus of mactra. Op de terugweg wat hogerop gaan lopen en bij Paal 19.400 een fragment van Acanthocardia aculeata, eindelijk wat leuks! Vanaf dat punt de duinvoet gevolgd waar het bezaaid lag met veenbrokken, wel boorgaten, maar geen boorders. Verder het karkas van een bruinvis, een stuk hout met gaten van paalwormen en meerdere plastic jerrycans waarvan de spectaculairste begroeid was met grove zeepokken en een eenzame driekantige kalkkokerworm. Wat schelpen betreft het ruwe werk; oesters, boormosselen en vrij regelmatig otterschelpen, ook doubletten.
Zaterdag 31 december 2011
Van Paal 21 tot 22.600 gewandeld. Weer: druilerig, niet duidelijk of het regent of alleen maar mist; wind 3-4 westelijk.
Aan de duinvoet veel veenbrokken en otterschelpen, een van de grotere doubeletten opgemeten, 13 bij 7,5 cm. Uit een van de veenbrokken gave doubletten van de amerikanse boormossel gepeuterd en verder nog een licht gehavende Mactra coralline plistoneerlandica opgeraapt.
De laatste hoogwaterlijn tekende zich af als een drabberige rand van organisch materiaal met plaatselijk daar onder nog een witte zone. Op 't oog weinig in te bekennen, maar wie weet hoe het beeld onder de binoc is? Dus wat materiaal verzameld en te drogen gelegd. Tussen de hoogwaterlijn en de branding scheermessen en strandschelpen. Verzameld M corallina (7 bij 5,5 cm), recent want bruin en lichtdoorlatend; een M corallina plistoneerlandica, fossiel want blauwgrijs en niet doorschijnend; een gave noordse hartschelp en een forse penhoren.
Zondag 1 januari 2012
Knallend het nieuwe jaar in en de opgedane energie gebruikt om een stukje hard te lopen.
Daarna het witte gruis onder de binoc gelegd en dan gaat er werkelijk 'n wereld voor je open! Veel dingen die op visgraten lijken, maar haren van zeeegels zijn. Verder totaal onverwacht foraminiferen en zaden en miniatuurschelpen en mica's en.. Helaas geen geschikt gereedschap, heel frusterend sterk vergroot te zien hoe je iets stuk knijpt.
Maandag 2 januari 2012
Richting het Amelander Gat geweest, op de fiets langs de stuifdijk tot Paal 24, daar het duin over en langs het strand naar het oosten. Wat schelpen betreft weinig bijzonders, maar des te spectaculairder het duingebied en vooral de grote veranderingen sinds het laatste bezoek. Net ten westen van het Amelander Gat heeft zich een grote priel ontwikkeld evenwijdig aan de stuifdijk. Ergens bij paal 27 nog een stuk oud glas opgeraapt; een fragment van een flessenhals.
Woensdag 4 januari
Met de LaRo iets voorbij het drenkelingenhuisje afgezet en daar gestart met een wandeling tegen de sterke NW-wind in.
Donderdag 5 januari 2012
Vertrek kinderen en aankomst m.s. Friesland
Vrijdag 6 januari 2012
Met Gerrit op stap geweest
Diverse dode beesten aangetroffen: een alk, een flinke zeehond, een zeekoet die al door de meeuwen ontdekt was en bij paal 13 huppelend langs de waterlijn een huiler.
Op diezelfde hoogte aan de duinvoet een flinke boomstronk doorgespit op boormosselen; uitsluitend de witte soort.
Van een plastic kreeftenfuik allerhande klein spul gepeuterd; zeepokken, takjes, miniatuur krabbetjes en zeesterren van vergelijkbaar formaat.
Onder de binoc zwollen deze op tot paarse vulkanen; zilveren boompjes, als Steenmosdiertjes gedetermineerd; griezels van Porseleinkrabben (Pisidia longicornis) en sterren met een jas van zandkorrels of hele fijne stekels.
Zaterdag 7 januari 2012
Toch nog een klein stukje gelopen, dwars door de duinen naar de overgang bij Paal 15.600 en vandaar oostelijk naar Heartbreak Hotel. Weinig meldenswaardig, eigenlijk alleen een mooi zwart roggenei.
Zondag 8 januari 2012
Van het begin van de Bosplaat tot aan het SBB huisje gelopen
Langs de vloedlijn lagen wel wat schelpen, maar niet heel veel bijzonders. Wel deze brede mossel, een M galloprovincialis? Ter vergelijking een paar "normale" mosselen opgeraapt.
Maandag 9 januari 2012
Van SBB-huisje tot Amelander Gat gelopen bij laag water; wind west 5 á 6.
Veel schelpen in de hoogwaterlijn van 6 of 18 uur geleden; forse kokkels, grote strandschelpen, scheermessen en zo af en toe een strandgaper of boormossel er tussen.
Van Paal 24 tot Amelander Gat de volgende zaken opgeraapt Acanthocardia paucicostata 3x, A. tuberculata, Cerastoderma glaucum, een kleine Ensis, een gave noordse hartschelp, kleine kokkeltjes, een platte slijkgaper, een penhoren en een glanzende tepelhoren.
Het Amelander Gat zelf was bereikbaar, de priel die zich de laatste weken ontwikkeld heeft aan de westkant van de stuifdijk was goed te doorwaden vanwege het lage water.
's Avonds heerlijk schelpdieren van 't wad gegeten, Daan en Iris hadden tijdens onze wandeling oesters en mosselen verzameld bij het haventje van Lies. Het kost altijd enige moeite, maar als het resultaat er zo uitziet is het dat zeker waard. Geweldig lekker, die Oesters van Nam Kee !
Dinsdag 10 januari
Van Kaap Hoorn tot Strand Formerum, wind 4 ZW
Weinig te beleven, aan de waterlijn scheermessen die leeggegeten waren door meeuwen. Verder een kraai die van een otterschelp zat te peuzelen.
Op de terugweg aanvankelijk langs de duinvoet gelopen; later wat meer halverwege. Een spectaculaire vondst was een penhoren van 7 cm, verder een vrij grote Acanthocardia tuberculata en een gaper met een lichte afwijking qua schelpbouw.
Woensdag 11 januari
Afgaand water tijdens springtij, wind westelijk 4 á 5.
Vanaf het standbeeld van moeder de vrouw over de Noordsvaarder langs het strand tot Paal 15.600 en na een stukje fietspad dwars door naar Tjermelan; totaal meer als 23 km.
Weinig spannends, grote witte slijkgapers op de NW-punt, en verder al voor Paal 2 een dode alk en dito zeekoet. Hoger op het strand een licht beschadigde Acanthocardia paucicostata, de eerste van deze kant van het eiland; nu moet ik daar gelijk bij opmerken dat we vaker oostom gaan.
Vrijdag 13 januari
Eerst bij de koffie met Gerrit wat klein spul onder de binoc bekeken. Daarna een laatste keer naar het strand; dat viel door de straffe noordenwind behoorlijk tegen. Aan het begin van de Bosplaat bijna aan de duinvoet een doublet van Spisula solida opgeraapt.
Tenslotte, afscheid en herinneringen.....