zondag 8 september 2013

Zomer in Zeeland


Nadat diverse alternatieven om wat voor reden dan ook afvielen kwamen we uit op ons eigen Zeeland en ik moet zeggen, daar is niks mis mee, zeker niet als de zomer volop meewerkt. Dus alle dagen ontbeten in de ochtendzon en daarna fietsend de Zeeuwse dreven op.



Zaterdag 31 augustus
Klein rondje in de middag om de directe omgeving te verkennen. Veere bezocht en gezien dat ze aan het ringsteken waren, leuk voor "echte" toeristen. Op naar de VVV voor een fietskaart!

Zondag 1 september
Naar Middelburg en daar de toren beklommen


Maandag 2 september
Weer naar Middelburg omdat het daar iedere maandag Verzamel- en Boekenmarkt is. Veel spullen van de rommelzolder, met enige moeite de aankopen weten te beperken tot 1 klein boekje : "In memoriam Jan Campert", uitgeverij A.A.M. Stolk 1947.

Vervolgens koers gezet naar het Strand van Ritthem, wat rondgestruind en vooral naar de schepen gekeken die voorbij kwamen.
Lijkt me geen gewone kokkel, maar je kan nooit weten.....

Dinsdag 3 september
Langs het strand gelopen van De Zandput tot aan De Piraat. Wat direct opvalt wanneer je een paar stappen op het strand gezet hebt is het verschil met het ons zo vertrouwde Terschellinger strand: dit zand is veel groffer, "ruwer" en roder. Het strand zelf kent een sterk ontwikkelde steilrand met daarvoor mooi grof roodbruin tweekleppengruis gedomineerd door kokkels, kokkels en kokkels. Maar soms, dan heb je geluk..... Hannie vond in de vloedlijn dit fraaie exemplaar van de wrattige venusschelp (Venus verrucosa).
Verder wat topfragmenten van Noordkromp, per mail liet Peter Moerdijk weten dat die typerend voor dit deel van de kust zijn, forse recente Spisula's, een schaalhoren en fossiele nonnetjes; duidelijk groter en dikschaliger als de recente vorm.

Woensdag 4 september
Rondje Noord-Beveland gedaan en zodra je de drukte van De Roompot achter je hebt is het prachtig fietsen. Bij het oude veerhaventje ten zuidoosten van Kats wat stenen gekeerd met daarop en eronder heel veel alikruiken en wat schichtig wegschietende krabbetjes. Verder rode "klodders" tussen de hoog- en laagwaterlijn, anemoontjes ?
Die anemoontjes zijn paardenanemonen wist Harry Raad via de mail te vertellen. Als je op internet gaat zoeken vind je mooie plaatjes van deze prachtige soort in volle glorie wanneer ze weer onder water staat.

Donderdag 5 september
Het vorige bezoek aan De Kaloot was alweer van 3 jaar geleden. Deze dag was het bijzonder warm en in de brandende zon en zwermen ontzettend vervelende vliegen hielden we het dit keer met moeite een uurtje vol. Dat leverde toch wel wat leuke vondsten op


In de fijnere fractie min of meer met de klok mee aan de buitenkant en linksboven beginnend:
  • haaientandje
  • Turitella spec. 8x
  • kalkkokerworm
  • Corbula gibba 2x
  • Nassarius spec. 5x
  • Astarte incerta 2x
  • Monetaria moneta 3x
en in het midden
  • Aphorrias pespelicani
  • Calliostoma tumida
In de grovere fractie veel "oude bekenden"

Aan het einde van de middag bij De Zandput verkoeling in zee gezocht  en gevonden. Uiteraard nog wat verzameld
Meest bijzonder een fragmentje van een Ocenebra erinaceus, maar wat te denken van die twee onderdeurtjes? Is dat Corbicula cf fluminalis ? Laten we ze eens uitvergroten....
Misschien op de foto's niet zo duidelijk, maar onder de binoc zie je toch echt streepjes langs de randen onder de top; meer wetenschappelijk omschreven "de laterale tanden zijn gecrenuleerd" (zie gedetaileerde beschrijving op Wikipedia). Nog wat andere exemplaren bekeken van dezelfde locatie en dan zien we de grote variatie binnen Corbicula cf fluminalis zowel qua vormen als conservatie.


Vrijdag 6 september
Binnendoor naar Vlissingen en via Zoutelande / Westkapelle naar Domburg. Het weer was aanvankelijk zonnig en aangenaam, maar staande op de Vlissinger boulevard bij het standbeeld van De Ruyter waren de eerste tekenen van een omslag al zichtbaar. Al vóór Zoutelande begon het te regenen en bij Westkapelle was het weliswaar weer droog, maar dan heb je al een nat pak. Richting Domburg een stuk over het asfalttalud van de Westkapelse zeedijk gefietst en zodra het echt strand werd even afgestapt; helaas weer regen.
Wat schelpen betreft grote kokkels en ook geknobbelde hartschelpen, verder nonnen (het verkleinwoord "nonnetjes" doet geen recht aan dit formaat) en een top van een zwinkokkel, allemaal in die typisch oranjebruine kleurstelling.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten